10 January 2012

Lagu 'Tanak Kampung' (Anak Kampung), Lagu Sensasi Dari Sabah

Kali ni saya masukkan entri tentang sebuah lagu tempatan Sabah iaitu Tanak Kampung. Kenapa? bacalah entri ni sampai habis...
Jimmy Palikat


Lagu Tanak Kampung atau dalam bahasa Malaysia, Anak Kampung merupakan sebuah lagu asalnya berbahasa Dusun, nyanyian artis tempatan Sabah yang popular iaitu Jimmy Palikat. Lagu ini bukan sahaja ditranslate ke beberapa bahasa (melayu, iban, melanau, dll), tetapi juga dinyanyi semula dalam pelbagai versi antaranya versi sumandak(perempuan/gadis), versi Kelantan dan banyak lagi. Terbaru adalah versi rock dari salah sebuah band popular di Malaysia iaitu kumpulan Khalifah.
Lagu ini mengisahkan seorang anak kampung yang merupakan anak orang miskin, tidak berpendidikan tinggi dan hanya berkerja sebagai penoreh getah. Disebabkan hal ini, dia sanggup 'melepaskan' seorang perempuan yang taraf hidupnya lebih tinggi. Selain lirik yang penuh motivasi dan pengajaran, melodi lagu ni juga menarik minat ramai orang.

Lirik Lagu (Dusun)

Yoku nopo diti Tanak do mosikin 
Aiso nunu nunu Do posurungonku
Ika tu olumis Au oku kaanu Kapasanang dika

Yoku tanak kampong Aiso sinikulan 
Kuli-kuli do touki Au kapadan dika
Ika tu olumis Ogumu poh muhang Lagi orang kaya

Ingga korita ku Mogowit dia mimpanau
Ingga poh walaiku Usukon toh ngoduo
Lobi pondo pongopung Om balanja dapur 
Panansawo dika

Okon ko au oku Orohian dika
Nga rosian oku Katanud koh osusa
Sabab noh do muhang Logoson ku ika
Id langon do wokon

Ika poimulok Lagi kikolumison
Kada do sumonsog Kusai irad doho
Ika tu olumis Manasal koh moti nga Ingga noh guno

Lirik Lagu (Bahasa Melayu)
Memang aku ini anak orang miskin
tiada apa-apa yang dapat ku berikan
engkau memang cantik 
memang tidak padan dan tidak sepadan

aku anak kampung  tiada pelajaran 
kuli-kuli sahaja  memang tidak padan  
cantik bah kau itu 
banyak yang tergoda lagi orang kaya

Tiada kereta ku bawa kau jalan-jalan
rumah ku pun tiada adapun bapa punya
apa lagi belanja mau bayar berian kahwin sama kamu

bukannya ku tidak suka sama kamu
tapi aku takut hidup kau kan sengsara
kerna aku cinta aku lepaskan kau sama orang lain

engkau masih muda cantik lagi menawan
janganlah kau cari lelaki macam saya
engkau memang cantik 
nanti kau menyesal tiada guna 3x

Berikut merupakan video2 lagunya..

Dusun (lagu asal). Ini merupakan lagu asal. youtube
video

Versi bahasa melayu. youtube

video

Versi Sumandak (Perempuan). Ini pula jawapan daripada si perempuan (kekasihnya). Si perempuan tidak kisah tentang taraf hidup si lelaki, yang penting hatinya ikhlas. Bagusnya kalau semua perempuan begitu... youtube
video

Versi Kelantan. Lagu yang ditransform dalam loghat Kelantan. youtube
video

Versi Rock (Khalifah). Dimainkan dalam genre rock. Mencampurkan bahasa melayu dan juga dusun. Walaupun ada beberapa sebutan dalam bahasa dusun yang kurang tepat (komen dari youtube) tapi lagu ni tetap best! youtube
video

Enjoy lagu ini...

SanaSini: actually saya mau share terus video dari youtube tapi tak tau pula apa masalahnya, tak boleh share, terpaksalah meng'upload'. Apa-apa pun saya ada menyertakan link dari youtube...

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...